MENİERE HASTALIĞINDA TIBBİ DİYET TEDAVİSİ

Meniere hastalığı , iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu ve en önemli bulgusunun ataklar halinde baş dönmesi olduğu bir hastalıktır. Diğer belirtiler ; kulak uğultusu, işitme kaybı ve kulakta dolgunluk hissidir. Baş dönmesine bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Özellikle yoğun stres , yorgunluk, uykusuzluk , kötü  ve dengesiz beslenme  ve en önemlisi  aşırı tuz alımı atakları tetikleyebilir.  Meniere hastalığının kesin olarak ortaya konmuş bir nedeni ,  dolayısıyla da  kesin bir tedavisi yoktur. Diyet  ile beraber uygulanan tıbbi tedaviler, hastalığı kontrol altına almakta ve atak sıklığını azaltmaktadır .

 

PEKİ  BİR MENİERE HASTASI NELERE DİKKAT ETMELİ , NELER YAPMALIDIR ?

1.TUZU KISITLAYIN;Meniere hastalığının vücuttaki kan ve sıvı dengesine bağlı olarak ortaya çıktığı biliyor. Vücutta fazla su tutulumu  menier  hastalığını daha da kötüleştirir. Fakat bu durum, su içmeyi bırakmanız anlamına gelmiyor tabiki. Soda, enerji içecekleri, kola , gazoz gibi gazlı içecekler  veya  icetea , hazır yada taze sıkma meyve suyu gibi şeker ve tuzu yoğun  içeren  sıvılardan kaçınmanız gerekir. Susadığınızda su için ve gün içine yayarak , dengeli bir şekilde tüketin . Yemeklerdeki tuzu da kısıtlamak gerekli .Monosodyum glutamat (MSG) içeren hazır çorbalar, hazır köfte, sucuk , pastırma , sosis  gibi  işlenmiş et ürünleri, et suyu, tavuk suyu bulyonları, soslar, konserve ve salamuraları kesinlikle mutfağınıza sokmayın.

2.DOKTOR KONTROLÜNDE DİÜRETİK KULLANIN. Diüretikler, Meniere hastalığını yönetmenin önemli parçaları ,böbreklerin daha fazla idrar üretmesini sağlayan ilaçlardır. Vücuttaki sıvı hacmi, tuz seviyesi  ve kan basıncını  dengelerler. Meniere hastalığında, artan endolenf miktarı diüretikler sayesinde azaltılabilir. Bu sayede atakların ve belirtilerin önüne geçilebilir. Diüretik kullanmanın yan etkileri olarak; düşük tansiyon, halsizlik, kramp oluşumu ve dehidratasyon (susuz kalma) oluşabilir. Diüretiklerin kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekir . Her ilaç, her doz size uygun olmayabilir. Bunlar kişiye özel durumlardır. Yaşınıza , kilonuza, eşlik eden diğer hastalıklarınıza göre doz değişimi olabilir. O sebeple ezbere değil doktor kontrolünde alınmalıdır.

 

3.İDEAL KİLONUZA DÜŞÜN ; Kilo her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da durumu kötüleştiren bir faktördür. Hızlı , dengesiz ve kas kaybederek kilo verin demiyorum tabiki ,mutlaka  bir diyet uzmanının kontrolü altında , sağlıklı ve dengeli bir şekilde ideal kilonuza  sabırla düşün ve onu korumaya çalışın. Düzensiz , dengesiz beslenme , vücutta elektrolit dengesinin  bozulmasına ,kan şekeri ve tansiyonda oynamalara yol açar ki bu da meniere ataklarınızı tetikler.

4.ALERJİNİZ YADA GIDA İNTOLERANSINIZ OLAN BESİNLERE EXTRA  DİKKAT EDİN; Besin alerjisi yada gıda intolerans testi yaptırabilirsiniz. Bazı besinlere karşı intoleransınız varsa hastalığınızı tetikliyor olabilir.

5.STRESTEN UZAK DURUN; Stres  her hastalığı tetikleyen temel sorunumuz. Stressiz bir hayat elbette imkansız ama en azından stres yönetimi yapmayı öğrenebiliriz. Meditasyon bunun en güzel yoludur.Yada psikolog desteği alabilirsiniz

6.MANGANEZDEN ZENGİN BESİNLERİ TÜKETİN. Avokado, fındık, tam tahıllar, deniz börülcesi, yaban mersini, yumurta sarısı, kurubaklagiller, ananas, koyu yeşil yapraklı sebzeler manganezden en zengin besinlerdir. Manganez kaynağı besinleri kalsiyum ile beraber almamaya özen gösterin.

7.KAFEİNİ AZALTIN;Kafein içeriği yüksek demli çay, kahve, kola, çikolatayı azaltın. Kafeinsiz kahve , açık limonlu çay tüketebilirsiniz.

8.ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN.Alkolün her türlüsü zararlı. Yok efendim cin , şarap düşük kalorisi, zararsız gibi  sözlerle kendinizi  kandırmayın J Alkolün her türü hastalığınızı tetikler .Aynısı sigara için de geçerli. Elektronik sigara , nargile , puro  vs vs hersinden uzak durun .

9.AÇ KALMAYIN .Aç kalmadan 3 saat aralıklarla, az , sık, liften zengin , sağlıklı yağlarla  beslenin.

10.GİNKO BLOBA tedavinize yardımcı olacak ek beslenme desteğidir.

11.HAREKETLİ YAŞAMI BENİMSEYİN.Düzenli egzersizler yapın , yürüyebildiğiniz her yere yürüyün ,haftada 2 gün de pilates , reformer gibi kas gücüne yönelik egzersizler  sokun hayatınıza ve en önemlisi bunu yaşam tarzı yapın. 2 ay spor yapıp bırakmak size bir fayda sağlamaz.

Hepinize sağlıklı  günler diliyorum .

Dyt.Bahar Sezer Aksoy

Bahar Sezer Beslenme Danışmanlığı ve Eğitim Merkezi

www.baharsezer.com

sbahard@yahoo.com

03124430087

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir