Makaleler

Her besin grubundan yeterli miktarda tüketmek başarının anahtarıdır.

1.Güçlü bir bellek ve öğrenme, konsantrasyon kapasitesinin artması için ‘dokosa hegzanoik asit –DHA’ en değerli besin öğesidir. En zengin kaynağı derin su balıklarıdır. Yapılan son araştırmalar DHA esansiyel yağ asidinin günde 1-3 gr kadar alımını önermektedir. Ancak sadece haftada2-3 kere balık yiyerek bu doza ulaşmamız ne yazıkki mümkün değildir. Okul dönemi ve özellikle sınav döneminde günde 1-3 tablet kadar DHA suplementi kullanmakta fayda vardır.

2. Stresin azaltılması açısından antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındıkta bol miktarda bulunan Omega – 3 yağ asitleri antioksidandır. Haftada 2 kez balık, haftada 2-3 kez 5-6 fındık, ceviz tüketimi ile karşılanabilir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Günde 6-7 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gereklidir. Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır. Beyin fonksiyonlarında görev alan aynı zamanda bir antioksidan olan çinko da süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir.

3. Yeterli ve dengeli beslenme, her grup besinden yeterli miktarda tüketmek başarının anahtarıdır. Hiçbir öğün atlanmamalı ve öğünlerde dengeli beslenilmelidir. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan öğünler dengelidir.

4. Sınava hazırlanan kişiler gerek zaman bulamamaktan gerekse alışkanlık olmadığından günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısını genellikle atlamaktadır. Oysa beynin temel yakıtı glukozdur ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür. Yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden mutlaka güne; süt, kepekli ekmek, az yağlı peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalarla kahvaltı ederek başlamak önemlidir.