Pek çoğumuz diyete başlarken motivasyonu oldukça yüksektir. Bu sefer tamam, hiç kendimi bu kadar motive hissetmemiştim, benim için artık bu işin başka çaresi kalmadı

Diyete başlamak mı sürdürmek mi zor?

Pek çoğumuz diyete başlarken motivasyonu oldukça yüksektir. “Bu sefer tamam, hiç kendimi bu kadar motive hissetmemiştim”, “benim için artık bu işin başka çaresi kalmadı, yenilebilecek her şeyi yedim artık diyet yapmak istiyorum” gibi düşüncelerle en yakın tarihe alınan diyetisyen randevuları, yapılan diyet alışverişleri, spor merkezlerine yapılan kayıtlar…  Pek çoğumuza bu sahneler tanıdık gelmiştir. Peki ne oluyor da bu kadar motive başladığımız bir şeyi sürdürmek zaman içinde zorlaşıyor…

Sinirlilik ve mutsuzluk hali, sizde de oluyor mu?

 Pek çoğumuz diyetten önce ciddi biçimde kalorili beslenirken, diyetle birlikte birden düşük kalorili bir diyete adapte olmaya çalışırız. Bu durum halsizlik, yorgunluk hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Bu tarz fiziksel duyumlar size sinirli ya da mutsuz hissettiriyor olabilir.

Hafta sonu büyü bozuldu…

Belki diyet hafta içi düzeninizde size hiç de zor gelmedi ama ya hafta sonu ne olacak? Hafta sonları pek çoğumuzun eğlenip rahatlayabileceğimiz sosyal programlar yaptığımız zamanlardır. Eğer yakından bakarsak pek çoğumuzun hafta sonu hafta içlerine göre daha kalorili beslendiğimiz de rahatlıkla gözlenebilir. E hal böyle olunca motivasyonunuzu düşüren bir durum da hafta sonu programlarından mahrum kalmak ya da rahatlayıp gevşeyeceğiniz o programlar sırasında kendinizi yeme konusunda sınırlamaya çalışıp diyete bağlı kalmak keyfinizi kaçırabilir.

Kaçaklar ve suçluluk… 

Kuşkusuz pek çok kişinin asıl motivasyonunu düşüren şey kaçırmış olmak oluyor. Kaçakların arkasını önce suçluluk duyguları sonra da “zaten bugün yapamamış oldum”, “bütün haftayı mahvettim” gibi düşünceler izliyor. Çoğu kişi bu kaçakların ardından yeniden diyete adapte olamıyor.

O kadar uğraştım ama kilo veremedim…

Motivasyonu düşüren diğer bir unsur ise kilo vermede doğan aksamalar oluyor. Biz normal ve sağlıklı bir kişinin haftalık olarak 0,5-1 kg arası kaybetmesinin normal olduğunu söyleriz. Ancak bunu etkileyen pek çok faktör vardır, örneğin yeni başladığınız ilk birkaç hafta beklenenden çok kilo kaybetmek mümkün, ayrıca genç ve erkek olmak da avantaj çünkü metabolizmaları daha hızlı çalışıyor. Diğer yandan tiroid gibi hastalıklar, menopoz gibi süreçler bu durumu olumsuz etkileyebilir. Sebep ne olursa olsun danışanlarımın pek çoğunun kafasında “haftalık 1 kg” gibi bir kural var. Bunda oluşan bir aksama onları sıklıkla demoralize ediyor, motivasyonlarını düşürüyor.

Gelelim çözüme;

  • Diyet listenize ilk başladığınız dönemde halsizlik, yorgunluk hissedebilirsiniz, vücudunuzun alışması için ona biraz zaman verin. Vücudunuz yeni düzene alıştığında hissettiğiniz halsizlik, sinirlilik geçecektir.
  • Kendinizi sınırlamaya çalışmak da zaman zaman gerilim yaratabilir. Bunun için tavsiyem kendinize hep pozitif geribildirimler vermeniz olacak. Yani bir dilim browni görünce “kahretsin çok güzel görünüyor, bunu yememeliyim” yerine “evet çok güzel görünüyor ama benim için uygun değil. En iyisi geçen günkü gibi bir meyve yiyip buralarda durmamak olacak” gibi… 
  • Pek çok kişi diyetin başında sosyal hayatını sınırlar, katılacağı şeyleri erteler ama bu şekilde sonsuza dek yaşayamazsınız. Sosyal hayatınız ile diyetiniz arasında bir uyum yakalamak durumundasınız. Ana teması yemek olmayan sosyal programlarda daha rahat hissedebilirsiniz. Örneğin arkadaşlarınızla yemeğe gitmek yerine onlarla film ya da maç izlemeyi, oyun oynamayı tercih edebilirsiniz. Böylece ana temaya odaklanıp oradaki yemeden de keyif alma fırsatı bulabilirsiniz…
  • Pek çok sosyal grup daha çok yemek üzerine etkinliklerle bir araya gelmeye alışıktır, özellikle de aileler.  Sizde bu durumun diyetiniz için zorlaştırıcı bir faktör olduğunu düşünüyorsanız alternatif etkinlikleri siz planlayın. Örneğin gidip tiyatro, sinema biletleri, konser biletleri alın…
  • Kaçırmalarınız olabilir, kaçırdıktan sonra kendi kendinizi suçlamak yerine “hemen diyete dönün”…
  • Diyet birkaç hafta devam ettirildikten sonra haftalık verebileceğiniz kilo miktarı ortaya çıkacaktır. Bu miktar zaman zaman azalıp artabilir, bu değişiklikleri işin doğal bir parçası olarak ele alın. Düşünsenize yarım kilo daha hafif olmanın ne zararı olabilir ki…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhabalar