Ramazanın , yaz aylarının en sıcak günlerine denk gelmesi sebebiyle bu sene oruç tutan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor.
Ramazanın , yaz aylarının en sıcak günlerine denk gelmesi sebebiyle bu sene oruç tutan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var; başta tansiyon , şeker , kalp hastaları olmak üzere bir takım sağlık sorunu olan kişilerin ve düzenli ilaç kullananların oruç tutması sakıncalı olabilir. Özellikle de aşırı sıcaklarda! Bu kişilerin mutlaka önce hekimleri ile irtibata geçmesini öneririm.
Bu sene iftar saati oldukça geç bir saat. Yaz ayında bu kadar uzun süre açlık ve susuzluktan sonra orucunuzu açarken dikkat etmeniz gereken bir takım hususlar var;
İlk olarak sigara tiryakilerini uyarmakta fayda görüyorum. Oruç kesinlikle sigara ile açılmamalıdır. Uzun süre açlık ve susuzluk sebebi ile kişilerin kan şekeri ve tansiyonları düşebilir. Tiryakiler genelde orucunu sigara ile açar. Bu çok yanlış bir davranıştır. Sigara bozulmuş kan şekeri değerlerinin daha da bozulmasına sebep olurken tansiyonda ciddi dalgalanmalara yol açar. Susuzluktan dolayı dehidrate kalmış bir vücutta sigara ani kalp krizi , beyin kanaması gibi riskleri arttırabilir.
İftar saatinde vücudun susuzluğunu gidermek birincil öncelik olmalıdır. Oruç mutlaka 2-3 bardak ılık su ile açılmalı, daha sonra geleneksel , hafif ve sağlıklı iftariyelikler ile devam edilmelidir. Hurma , birkaç tane zeytin , 1 -2 dilim yarım yağlı peynir ,1-2 tatlı kaşığı bal , söğüş mevsim sebzeleri ve tabiki küçük bir dilim leziz ramazan pidesi. Salam , sucuk gibi kanserojen etkili şarküteri ürünlerini tüketmenizi önermem. Yemekleri yavaş ve çok çiğneyerek yemek ramazanda çok daha önemli. Ana yemeğe geçmeden önce küçük bir ara vermek de iyi olur. 10-15 dakikalık küçük arada namaz kılabilir , biraz hareket edebilirsiniz. Böylece hem uzun bir açlıktan sonra mideye birden yüklenmemiş hem de aşırı besin tüketiminin önüne geçmiş olursunuz.
İftarda ana yemeğe sıcacık , lezzetli bir çorba ile başlamanız hem sıvı ihtiyacınızı giderir hem de mideyi çok rahatlatır. Kanserojen mono sodyum glutamat içeren hazır çorbalardan uzak durmakta fayda var. Ana yemekte mutlaka protein içeren bir yemek tüketilmelidir. Bu ızgara beyaz et , etli sebze yemekleri yada etli baklagil yemekleri olabilir. Probiyotik özellikteki kaymaksız yoğurt sofranızın vazgeçilmezi olmalıdır. Ana yemeğin yanında küçük bir dilim pide yada bunun yerine tüketebileceğiniz az yağlı bulgur , pilav, makarna karbonhidrat, B vitaminleri ve lif ihtiyacınızı karşılar. Ramazandaki en büyük sorunlardan biri ise kabızlık sorunudur. Bunu engellemek için iftar sofranızda mutlaka az yağlı salataya ve az şekerli kayısı& erik kompostosuna yer verebilirsiniz.
Sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarından olan az ve sık yemeğe ramazanda da dikkat edilmelidir. Ara öğün için 1,5- 2 saat sonra beklemek en sağlıklısıdır. Ara öğünlerde tatlı ihtiyacınızı karşılamak için mevsim meyveleri yada küçük porsiyon sütlü tatlılardan yardım alabilirsiniz.
Ramazan ayında metabolizmanızın çok yavaşlamaması için mutlaka hergün iftardan sonra 30-45 dakika yürüyüş yapılması faydalı olur.
Sağlıklı ve huzurlu bir ramazan ayı geçirmemiz dileğiyle….