Doğal ilaç niteliğinde olan tarçın başta tip 2 diyabet ve zayıflama olmak üzere bir çok hastalıkta çok etkili bir baharat.

Tarçın dünya çapında bilinen en eski baharatlardan biri. Baharatın elde edildiği ağacın ana vatanı Sri Lanka’dır.Ağacın kabuğundan elde edilen bu baharat kendine has sağlık açısından çok önemli aktif maddeler içerir.Antik çağlardan beri pek çok medeniyet tarafından doğal ilaç olarak kullanılmıştır.Çay olarak içilebileceği gibi çeşitli yiyeceklerin üzerine serpilip ya da direk yenilerek de tüketilebilir.

SAYISIZ FAYDASI VAR !

1-Kolestrolü düşürür. Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçın tüketilmesinin kötü kolestrolü  ve yüksek trigliserit seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.

2-Zayıflama ve Tip 2 diyabet tedavisinde çok  etkilidir. Kan şeker kontrolüne yardımcı olur .Bu sayede hem aşırı açlık ataklarını da  engelleyerek  kilo kontrolüne de yardımcı olur.

3.Kalp Hastalıklarından  ve yüksek tansiyondan korur .Tarçında bulunan kalsiyum ve lif  kalp damar sistemini güçlendirir.

4-Kanserle Savaşır.Amerika Maryland’da yapılan bir araştırma tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığını göstermiştir.Ayrıca tarçındaki kalsiyum ve lif kombinasyonu safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon kanserini  önler.

5-Diş Ağrısı ve Ağız Kokusu Giderici.Tarçın geleneksel olarak diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır.

6-Tarçın grip için çok faydalı bir doğal ilaçtır.Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılır ve yenir.3 gün boyunca devam edilir.Bu reçete öksürüğe, soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.

7-Tarçın beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir. Hafıza kayıplarını önler.Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona, hafızaya, zihinsel performansa iyi geldiğini, uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.

8-Enfeksiyonlara iyi gelir.

9-Mentürasyon dönemini rahat geçirmeyi sağlar.Adet kramplarında ve diğer adet sorunlarında rahatlama sağlar.

10- Anne Sütünü Artırır.

11.Romatizmal ağrıları azaltır.

12-Sindirim Toniğidir .Tarçın pek çok yiyeceğe baharat olarak eklenmeli. Güzel bir tat vermesini dışında ayrıca hazmı kolaylaştırarak sindirime katkı sağlar.Tarçın hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, mide sorunları, ishal ve gazda çok etkilidir. Bağırsak ve mideden gazı atmak konusunda çok yardımcıdır. Asitliliği, ishali ve sabah halsizliğini bitirir. Çok etkili bir sindirim toniğidir.

13-İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.Düzenli bir şekilde tarçın tüketen insanlarda idrar yoları enfeksiyonları daha az görülmektedir.

14-Pıhtılaşma önleyici etkisi vardır.Tarçında bulunan Cinnamaldehid adlı maddenin kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi vardır.

15- Doğal gıda koruyucudur.Yiyeceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.

16- Baş ağrısı ve migrende faydalıdır.

17- Sivilce tedavisinde etkilidir.Tarçın kanı temizler bu yüzden sivilcelerde faydalıdır.Bir kaç damla limon suyuna bir iki çimdik tarçın karıştırılarak elde edilen macun sivilce ve siyah noktaların üzerine uygulanırsa faydalı olur.

18-Kan akışını  ve metabolizmayı hızlandırır.

19- Kasları Gevşetir.

20-Bal ve tarçın karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir, halsizliği yok eder, ömrü uzatır.Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.

21-Çok zengin bir manganez , fiber (lif), demir ve kalsiyum kaynağıdır.

BUNU DENEDİNİZ Mİ?

Akşam televizyon karşısında oturmuş ve çayın yanında bir kek olsada yesem diye kara düşünceler sardıysa bunu deneyin  çok iyi gelecektir ; 1 yeşil elmayı ( Kabuklarını soymayın ) ince ince dilimleyerek bir tatlı tabağına dizin ve üzerine tarçın serpin. Birazda ceviz kırıntıları ilave edin. Çatalla ağır ağır tüketin. Hem damağınızda  bir kek lezzeti bırakacaktır hem de yavaş yavaş yediğiniz için gecenin uzun bir  kısmında sizi oyalayacaktır. Böylelikle yatmadan önce  buzdolabının önünde gezinip ekmek arası peynir yemenizi engelleyecektir.

Sevgiler

Dyt.Bahar DEMİRKIRAN

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhabalar