Artrit; bir veya daha fazla sayıda eklemin inflamasyonudur.
Özellikle sabah ve egzersiz sonrası ağrı, hareketlerde güçlük, eklemlerde şişkinlik, deformasyon ve hareketlerde azalma ile karakterize bir hastalıktır. 100’den fazla çeşidi vardır. En sık karşılaşılan çeşitleri; romatoid artrit ve osteoartrittir.
Artritli hastaların özellikle diyetlerinde sülfür içeren besinleri arttırmaları gerekir. Bu besinler; kuşkonmaz, yumurta, sarımsak, soğan, lahana çeşitleri, baklagiller, brokoli, karnabahardır. Bu besinlerin içindeki ‘sülfür’ kemik, kıkırdak ve bağ dokuların onarımı için çok gereklidir. Ayrıca kalsiyum emilimini arttırır. Diğer faydalı besinler K vitamini içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam buğday, yulaf, kahverengi pirinç, balık, soya ürünleri ve avakadodur. Bu besinlere diyette sıklıkla yer verilmelidir. Yapılan çalışmalarda omega 3 içeriği yüksek olan derin su balıklarının artrit semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Hergün 1 gr. omega 3 tüketilmelidir. Yine kiraz, ağrı ve inflamasyonu azaltıcı özelliğe sahiptir. Artritli hastaların hergün 20 adet (taze veya donuk) kiraz yemesi önerilmektedir. ‘Histidin amino asidi’ni yüksek oranda içeren kahverengi pirinç, tam buğday ve çavdar tercih edilmelidir. Histidin vücuttan fazla metalleri uzaklaştırır. Artritli birçok hastanın bakır ve demir düzeyleri çok yüksektir.
Sık sık taze ananas tüketimi artritli hastaların diyetlerinin en önemli parçasıdır. Ananas meyvesinde bulunan “bromelain” enzimi inflamasyonu azaltmak için mükemmeldir. Enzimin efektif olabilmesi için ananasın taze tüketilmesi, konserve veya donukların tercih edilmemesi gereklidir. Artritli hastalar için ideal kiloda olmak yükü taşıyan eklemler açısından çok önemlidir. Diyetlerindeki süt, süt ürünleri ve kırmızı et miktarı iyi hesaplanmalıdır. Ayrıca kafein, turunçgiller, kırmızı biber (paprika), tuz, sigara ve şeker içeren her tür yiyecek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Biber, patlıcan, domates ve tatlı patateste bulunan “solanin” isimli madde ileri düzeyde artritli hastalarda sakıncalıdır. Ağrı ve huzursuzluğu arttırır. Eğer nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar kullanılıyorsa ödeme neden olacağı için mutlaka tuz kısıtlanmalıdır. Artritli hastalar, diyetleri haricinde bir demir suplementi yada demir içeren multivitaminler kullanmamalıdır. Hastalar herhangi bir besine alerjileri yada hassasiyetleri konusunda kendilerini takip etmelidirler. Artritli hastaların temiz hava ve güneş ışınlarından bolca faydalanmaları önemlidir. Yine düzenli egzersiz hayatlarının bir parçası olmalıdır.