Diyetteki kısıtlamalar transplantasyon yapıldıktan sonra diyaliz dönemine oranla çok azalacaktır.
Ancak, bu dönemde de uyulması gerekli kurallar vardır. Yeni takılan böbreğin reddedilmesini önlemek amacı ile kullanılan ilaçlardan biri olan kortizon iştahı açar, doyma hissin azaltır ve şişmanlık nedeni olabilir. Kortizon, ayrıca vücutta su ve tuz tutulmasına yol açar, diğer ilaçlarla birlikte vücutta protein yıkımını artırır ve kan şekerini yükseltir. Transplantasyon sonrası dönemde sürekli kortizon kullanıldığı için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gereklidir:
- 1. İştahı olabildiğince frenlemelidir. Bunun için iştah açacak çok ayrıntılı ve özenli sofralar hazırlanmamalıdır. Yemekten yarım saat önce yeşil salata, salatalık, domates gibi kalorisi az sebzeler yiyerek açlık bastırılmalıdır. Yemek küçük tabaklara konulmalı ve küçük lokmalarla, uzun süre çiğneyerek yenmelidir. Yemek sırasında su veya kalorisiz içecekler içilmelidir. Düzenli egzersizlerin yapılması ile hem kilo fazlalığı önlenir, hem de alınan ilaçların yol açabileceği adale zayıflığının önüne geçilir.
- 2. Diyetteki gıdalar kilo başına en az 1 ile 1,5 gr protein içermelidir. Geri kalan kalorinin yarısı karbonhidratlardan, diğer yarısı da yağlardan sağlanmalıdır.
- 3. Kullanılan ilaçlardan hem kortizon hem de cyclosporin-A, kan kolesterol düzeyini artırabilir. Bu nedenle kolesterolden zengin gıdalar yenmemeli, yemeklerde katı değil, sıvı yağları tercih etmelidir.
- 4. Yemeğin az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir.
- 5. Kan şekerin yükselme riskine karşı diyabetik diyet uygulanmalıdır.Karbonhidrat tüketimi kontrol altında tutulmalı ve basit şekerlerden uzak durulmalıdır. Bazı özel durumlarda hekiminiz normal, hatta normalden de tuzlu yemenizi önerebilir.
Böbrek Taşı
Şişmanlık
Diyaliz dönemine oranla diyetin oldukça serbest olmasına ve kortizonun yan etkilerine bağlı olarak transplantasyon sonrasında genellikle kilo almaya eğilim vardır. Oysa, şişmanlık nakledilen böbreğin ve diğer tüm organların yükünü artırır, kan şekerini yükseltir ve tansiyonun kontrolünü daha güçleştirir. Bu nedenle, kilo alımını önlemek amacıyla hem düzenli egzersizler yapmalı, hem de diyette aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmelidir:
- A. Kızartma ve aşırı yağlı gıdalar az yenilmelidir
- B. Seker ve şekerli gıdalar olabildiğince az alınmalıdır.
- C. Çerezler ve yemek arası yenen yiyecekler gözden uzak yerlere kaldırılmalı ve yüksek kalorili yiyecekler satın alınmamalıdır.
- D. Haftalık kilo takipleri yapılmalıdır.
- E. Açlığı unutmak için tatil günlerinde yeni uğraşılar bulunmalıdır.
- F. Uygun olan bir egzersiz programı düzenli olarak yapılmalıdır.