Makaleler

Demir; DNA sentezinde ve hemoglobinin dokulara gerekli oksijeni taşımasında rol oynayan elzem bir elementtir.

Demir; DNA sentezinde ve hemoglobinin dokulara gerekli oksijeni taşımasında rol oynayan elzem bir elementtir. Enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Yetişkin bir insanın vücudunda 3-5 gr demir bulunur.Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar , doğurganlık yaşındaki kadınlar ve vejetaryenlerin demir ihtiyacı çok daha fazladır. Demir eksikliği anemisinin çeşitli sebepleri olabilir:

Besinlerle alınan demir miktarı gereksinmeden az olabilir .En iyi demir kaynağı besinler önem sırasına göre; Ciğer, böbrek, kırmızı et , yumurta , pekmez, kurubaklagiller , kuru meyveler ( özellikle siyah üzüm ) , koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Hayvansal kaynaklı besinlerin içerdiği demirin (hem demir ) emilimi daha iyidir. Kurubaklagiller gibi bitkisel demir kaynağı besinlerin ise ( hem olmayan demir ) emilimi daha zordur. Süt ve süt ürünleri demir bakımından fakir besin grubudur.

Besinlerle aldığımız demirin emilimi birçok faktörden etkilenir.C vitamininden zengin besinler ; turunçgiller, brokoli, domates, yeşil biber,demir emilimini artırır.O yüzden mutlaka her yemekte C vitamininden zengin besinlere yer verilmelidir. Eğer demir suplementi önerildiyse aç yada ara saatte meyve / taze sıkılmış meyve suyu ile beraber tercih edilmelidir. Kepekli un , kepekli ekmek , kurubaklagillerin içindeki fitatlar,çay,kahve içindeki tanenler demir emilimini azaltan faktörlerdir. Bu yüzden diyetteki posa miktarını çok dengeli tutmak , aşırıya kaçmamak gerekir.Yemekten hemen sonra çay, kahve içilmemelidir.

Demir kaybının diğer önemli bir sebebi bağırsak parazitleridir. Bağırsak parazitleri yiyeceklerle alınan demire ortak olmak suretiyle kişilerde demir eksikliğine yol açabilir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Demir eksikliği anemisinin diğer nedeni, gereksinimin artmasına karşın vücuda alınan demirin yetersiz kalmasıdır. Gebe ve emziklilerde ,büyüme çağındaki çocuklarda demir ihtiyacı fazladır.