Düşük kalorisi , yüksek posa , protein ve kalsiyum içeriği ile , en önemlisi de karbonhidrat bağımlılığı olanların mutfaktarında olmazsa olmaz bir besin .

Son yıllarda süper besinler  arasında  anılmaya başlanan , benim de danışanlarımın sağlıklı zayıflama programlarında  sıklıkla kullandığım  chia tohumundan azıcık bahsedeyim  size.

Chia ,  tarihte Aztekler  ve Mayaların , savaşlardan  önce  güç ve dayanıklılık kazanmak , konsantrasyonu artırmak için kullandıkları bir besin. Güney Meksika ,Guatemala , Bolivya , Arjantin , Ekvator ’da yetiştiriliyor.   Yetiştirildiği   bazı  yerlerde , uzun mesafe koşucuları ve atletizm yapanlarda   performans artırıcı yiyecek olarak  kullanılıyor.

Chia tohumu  sütten 6 kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle   vejeteryanlar , süt ve ürünlerine karşı duyarlı kişiler ,  osteoporoz öyküsü olanlar, menapoz sürecinde artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için   ve çocuk beslenmesinde   rahatlıkla kullanılabilecek   super bir  besin.

Chia tohumu gluten içermez. Çölyak hastaları  , gluten duyarlılığı  olanlar  ve crohn hastalıkları için  çok sağlıklı bir besin.  Alerjik özellik göstermez .

Chia tohumu quarsetin , flavonoidler , kafeik asit , mirisitin içerir. Kalsiyum , mangan , fosfor  ve B grubu vitaminlerinden  oldukça zengindir.Bitkisel protein içeriği ve emilimi çok  yüksektir. Sporcu beslenmesinin yanı sıra çocuk , gebe ve emziklilerin beslenmesinde de rahatlıkla ve güvenle  kullanılabilir. 

Chia’nın kardiyovasküler hastalıklar , kanser ve tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisinin yanı sıra  zayıflamaya yardımcı etkisi  olduğu  da  düşünülmekte .Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer , jelleşir ve  uzun süre tokluk sağlar. Özellikle çok açlık çektiğiniz , tatlı krizlerinizin arttığı saatlerde tüketimi kan şekeri kontrolü sağlayarak  karbonhidrat açlığınızı baskılar. Örneğin ara öğünde içine 1 tatlı kaşığı chia tohumu ve 2 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi katarak tükettiğiniz probiyotik yogurt   gereksiz çikolata , bisküvi gibi  abur cubur  krizlerinizi kesecektir. Ayrıca ciddi bir posa  kaynağıdır. Kronik kabızlığı olanlarda her sabah 1 tatlı kaşığı kadar bol su ile tüketimi bağırsakları çalıştırır.

Özetle; düşük kalorisi , yüksek  posa  , protein ve kalsiyum içeriği  ile ,  en önemlisi de karbonhidrat bağımlılığı olanların mutfaktarında olmazsa olmaz bir besin . Benim mutfağımda çoktan yerini aldı bile  .

Keçiboynuzlu & Chialı Kakaolu  Puding

2 su bardağı  süt ( tercihim laktozsuz süt )

3 tatlı kaşığı Chia tohumu

3 tatlı kaşığı Keçiboynuzu unu

2 tatlı kaşığı hurma şurubu

1 tatlı kaşığı toz kakao

Tüm malzemeleri bir kap içerisinde  iyice karıştırın ve 5 dakika kadar kaynatın. Bu  karşımı servis yapacağınız kaselere bölüştürün  ve bir gün buzdolabında dinlendirdikten sonra afiyetle yiyin.

Kalsiyum açısından da oldukça  zengin olan bu sağlıklı tarife özellikle çocuklarınızın  bayılacağını garanti ediyorum . Gerçekten kolay , çok başarılı  ve çok sağlıklı bir tarif.

 

Chialı & Yulaf Ezmeli  Omlet

2 yumurta

40 gr lor

20 gr mihalıç peyniri rendesi  ( yada 20 gr kaşar )

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

2 tatlı kaşığı chia tohumu

1 tatlı kaşığı çörekotu

Yarım çay bardağı süt

1-2 ince kıyılmış taze soğan

1-2 parça doğranmış domates kurusu

Bol maydanoz

Biraz tuz

Karabiber

Kırmızı pul biber

Doğranmış mantar

Tüm malzemeyi çırpın. Yağsız tavaya 1 tatlı  kaşığı kadar zeytinyağ döküp bir fırça yada peçete yardımı ile tavanın her yerini  güzelce yağlayın. Tava hafif ısınınca karışımı tavaya dökün. Ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Alt pişince omleti ters düz edin . 1-2 dakika diğer yüzünüde pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Bu sağlıklı , protein , liften ve yağ yakıcılardan  zengin  omleti yerken yanında ekmek yemenize bile gerek yok. Çünkü inanılmaz doyurucu , tok tutan bir tarif.

 

Chialı & Muzlu Milk Shake

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Yarım orta boy muz

2 tatlı kaşığı chia tohumu

2 tam ceviz

Biraz toz tarçın

Biraz toz zencefil

Biraz toz zerdeçal

Tüm malzemeyi milk shake makinasına yada robota atın. İyice  çırpın.Bardaklara servis edin .

Benim favorilerimdendir. Çoğu sabah kahvaltı olarak yanına sadece 1 haşlanmış yumurta ilave ederek büyük bir bardak içer evden çıkarım. Sıfır gluten , bol lifli , yoğun enerji veren , bağışıklık sistemini güçlendiren nefis bir tariftir bu. Hatta bazen yarım muz yerine buzluğunuzda donmuş böğürtlen varsa onunla yapabilirsiniz.

Sevgiler

Dyt.Bahar DEMİRKIRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhabalar