Endüstriyel sirkelerin üretiminde hijyenik koşullara önem verildiğinden ,sirke faydalı öğelelerini kaybeder. Oysa evde organik sirke yapmak öyle kolayki…

Sirkenin faydalarını duymayanınız kalmamıştır. Genelde adı sadece diyet listelerinde geçsede , doğal zayıflama  ilacı gibi bir algı oluşsada aslında çok daha değerli ve çok daha  faydalı. Bir kere şunu söyleyeyim. Üstü bol tereyağlı iskenderi yiyip , bir de künefeyi götürüp , sağlıklı beslenme kurallarının hiç birine uymuyorsanız 1 şişe sirke içseniz nafile. Yok böyle birşey . ‘Sirke zayıflatır’. Hayır . Sirkeyi özellikle vurgulamamın sebebi zayıflama değil.

Sirke en iyi probiyotik besinlerden biri . İçinde faydalı bakteriler var. Ve bu faydalı bakteriler bağırsak floramız için çok önemli , besinlerin sindirimi , doğru emilimi için çok önemli. Eğer mide ve barsaklarınız çok sağlıklı ise inanın bir çok hastalık size hiç uğramayacak , kilo sorununun üstesinden de gelmiş olacaksınız.

1 büyük bardak  suya 1 tatlı kaşığı ev yapımı , katkısız elma sirkesi ilave ederek için. Bu hem mide asiditenizi düzenler , gün içinde yediğiniz yemeklerin sindirimini kolaylaştırır, barsaklarınızın düzgün çalışmasını sağlar , metabolimanızı hızlandırır. Ancak  markette satılan elma sirkesi ile değil tabiki .

Endüstriyel sirkelerin üretiminde hijyenik koşullara önem verildiğinden , sağlıksız şartlar içermediği doğru ancak doğanın belli ödüllerinden vazgeçmek zorunda kaldığımız da bir gerçek . Bu tip sirkeler iki-üç saatte oluşuyor oysa en basit sirkenin doğal yapımı en az iki-üç ay. Raf ömrü uzun olsun diye farklı süzüm ve rafinasyondan geçen sirkelerdeki pek çok faydalı şey yok oluyor. Oysa sirke yapmak hiç de zor bir süreç değil.

HAZIRLAMA ;

Sirkede temel mantık meyvenin içindeki şekerin çalışkan bakterilerce fermente olup, önce alkole sonra da asetik asite dönüştürülmesidir. Bu işleme kısaca sirkeleşme deniyor. Meyveniz ne kadar tatlıysa sirkeniz de o kadar güçlü olacaktır. Bu sebepten kış elmaları diğerlerine göre çok daha ideal olur. Bakteriler çalışmak için bol bol havaya ihtiyaç duyar, o yüzden sirke kurulacak kavanozun geniş ağızlı olması çok önemli. Havanın rahat rahat içeri girip çıkabilmesi ama meyve sineklerini dışarda tutması için çift kat tülbenti bir ip veya lastikle bağlamalısınız. Sirkeyi geliştireceğiniz kap metal veya plastik olmamalı. En nihayetinde sirkeleştikçe asetik asite dönüşecek, kabını eritmemeli. İyice yıkayıp, kuruladığınız meyveleri kullanmakta fayda var. Meyveleri kaplayacak kadar eklediğiniz suyun da kalitesi önemli. Şehir suyu klorlu olduğundan yumuşak temiz bir içme suyu kullanılmalıdır.

Meyveleri parçalayıp, üzerine su koyduğunuzda da sirkeleşme gerçekleşir ama bu sürecin hızlanmasına ve farklı oluşumlar yaratmadan sirkeleştiğinden emin olmanın en iyi yolu doğal bir sirkenin dibi, yani altındaki ‘sirke anası’ birikintisi ve sirkeyle mayalamak. Ciddi bir filtrasyondan geçmemiş ve pastörize olmamış sirke kullanmalısınız. Ne kadar sirke yapıyorsanız yüzde 5 kadar eklemeniz fazlasıyla yeterli. Meyveleri , suyu , sirkeyi koyup tülbentle kapattıktan sonra bekletme süreci başlıyor. Ilık ve karanlık bir ortam gerekli. Asetik bakterilerin elma sirkesini işleme sıcaklığını belli kaynaklar 29 derece olarak veriyor. Sirke oluşumu için verilen ideal sıcaklıksa 15-25 derece arası. Bakteriler 15 derecenin altında işlerini yapamıyor. Sirke kavanozunun içinde başka reaksiyonların olmaması için bu işlemler gölgede yapılmalı. Fırından uzak gölge bir mutfak dolabı veya gıdalardan uzak bir eşya kileri uygun. Gıdalardan uzak dememin sebebi de meyve sineklerinin rahatsız etmemeleri. Sirkenizin üzeri üç hafta içinde ince bir tabakayla kaplanmaya başlayacak, aklınıza geldikçe karıştırmakta fayda var. Çünkü ne kadar çok havayla temas ederse, bakteriler o kadar rahat çalışacak. Sonrasında yavaş yavaş meyve suyunuz başta şarap gibi kokmaya başlayacak, ardından önce tatlı sonra da keskin bir sirke kokusu olacak.

TAT KATMAK İSTERSENİZ

Biraz kurutulmuş soğan ve sarımsak eklemek mümkün. Ayrıca tarhun ve fesleğen gibi taze yeşillikler de kullanabilirsiniz. Ancak sirkenin tamamen tadını değiştirmemeleri için üç-dört gün sonra çıkarmakta fayda var. Bunları sirkeye tülbent içinde sarkıtabilirsiniz. Bu yöntemle hazırladığınız salata sosununuza yoğurt karıştırdığınızda da nefis olacak.

YENMEYEN ELMA BÖLÜMLERİYLE SİRKE YAPMA

İki kilo Amasya elmasını iyice yıkayıp, kabuklarıyla beraber küçük küpler halinde doğrayın ve 5-6 litre kapasiteli cam kavanoza koyarak, üzerini kapatacak kadar içme suyu ekleyin. Bir çay bardağı
kadar sirke anası ve doğal sirke karışımı koyup üzerini kapatın. Artık elma parçalarından yapmak isterseniz ilk 10 gün bu karışıma her gün çıkan artıklarınızı ekleyebilirsiniz. Üzerini tülbentle kapatmak ve diğer gereklilikler genel tarifteki gibi.

Refika’nın mutfağından aldığım bu sirke yapımı  tarifini  lütfen herkes evinde  yapsın. Ister bardağa koyup için ister salatalara , çorbalarınıza kullanın. Ama hergün bir şekilde en azından 1 tatlı kaşığı tüketin.

Dyt.Bahar DEMİRKIRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir