Stres , kafein , tuz , fazla kilo , düzensiz beslenme gibi bazı etkenler ve bazı besinler hastalığınızı tetikler.

İç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu sıvılardaki basınç artışının neden olduğu ve en önemli bulgusunun ataklar şeklinde  baş dönmesi olduğu bir hastalıktır. Doktorunuzun önereceği tıbbi tedavinin yanı sıra yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler ve menier diyeti tedaviden maksimum fayda görmenizi sağlar.

1.)Stres menier hastalığının en önemli tetikleyicisidir. Stresten uzak durun. ‘Stres hayatın ta kendisi , nasıl uzak durayım ?’ dediğinizi duyar gibiyim .Haksız da değilsiniz. Stresle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir psikoloğa başvurarak konuşma terapi alabilir , stres yönetimini öğrenebilirsiniz. Daha ciddi vakalarda psikiyatr ile görüşmekte de  fayda olabilir. Doktor kontrolü olmadan antidepresanlara başvurmak  doğru bir davranış değildir . Mutlaka bir hekime başvurun . Antidepresan etkisi  yapan , stresinizi azaltan doğal yöntemlerden bahsedeyim .Hergün  30 dakikalık  temiz  hava yürüyüşü  sonrası güzel bir klasik  müzik  eşliğinde  sarı kantaron , papatya ve melisa çayı karışımı içmek …ilaçlardan önce doğanın mucizelerinden faydalanın.

2.)Menier hastalarının en dikkat etmesi gereken ikinci husus ; kafein .Kafeini hayatınızdan ciddi anlamda azaltmanızı öneririm.Çok koyu çay içmek yerine çok açık ve limon dilimli bir çay daha az kafein  içerir . Tüketim sıklığınızıda azaltın. Kafeinsiz kahve kullanın.Çikolata ve çikolatalı tatlılardan uzak durun. ( biliyorum bu çok maddeyi okuyunca yüzünüz düştü J en azından haftada 1 ile sınırlayın. Küçük parça , kaliteli bir bitter çikolata tüketin. Ataklarınızın olduğu dönemlerde hiç kullanmayın.

3.)Kan şekerlerinizdeki dengesizlikler ataklarınızı tetikler. Iyi değil. O yüzden az ve sık beslenmeye özen gösterin. 2,5-3 saatte bir küçük öğünler en doğrusu . glisemik indeksi düşük  ve protein zengin beslenmek temel prensip. Aynı  diyabet hastaları gibi . Şekerin her tür formu zararlı ve tetikleyici .Aşırı meyve bile…Bu konuda vücudunuza  uygun beslenme programını öğrenmek için diyetisyene başvurun.

4.)Menier hastalarının diyeti  tuzsuz olmalıdır. ( 1500 mg/gün  max.) MSG ( monosodium glutamate ) içeren hazır gıdalar, krakerler , bisküviler , hazır çorbalar, soslar , sucuk , salam gibi  işlenmiş et ürünleri ,et suyu bulyon , tavuk suyu bulyonları , tuzlu peynirler , zeytin , salamuralar, konservelere ve sodaya hiç yaklaşmayın . Hatta ekmeklerinizi bile tuzsuz , tam buğday  unu  ile evde yapmanızı öneririm.  Hazır ekmekler yoğun tuz içerir.Yemekleri tuz yerine limon  ve nane gibi diğer baharatlar ile lezzetlendirebilirsiniz.

5.)Menier hastalarında sıvı kısıtlaması olmamakla beraber aşırı su tüketimi de önerilmez. ( 5-6  su bardağı  ) yaz aylarında çok sıcaklarda  8-9 su bardağına çıkılabilir.

6.)Doktorunuzun önereceği diüretik ilaçları  önerilen zaman ve dozlarda düzenli kullanmaya özen gösterin.

7.)Alerjenler ve alerjiniz olan bazı besinler de hastalığı tetikler. Mutlaka alerji testi  ve gıda intolerans testi yaptırın. Bu maddelere ve besinlere   diyetinizde yer vermeyin.

8.)Tabiki aslında ilk söylemem gereken madde ; SİGARA VE ALKOL . Kullanmamaya yada  ilk etapta çok azaltmaya özen gösterin. Yavaş yavaşta bu iki kötü alışkanlığı terkedin .

9.)Düzenli uykunuzu alın. Erken yatıp erken kalkmak iyi bir alışkanlıktır.Düzensiz yaşantı ve uykusuzluk kadar aşırı uykuda iyi değildir. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkarak vücudunuzu bir ritme sokun. Bu çok iyi gelecektir .

10.)Fiziksel olarak aktif olmaya özen gösterin ama gereksiz yorgunluktan da kaçının .

11.)MANGANEZ’de zengin beslenin .Avokado , kavrulmamış fındık , tam tahıllı ürünler , deniz börülcesi , yaban mersini , yumurta sarısı , kurubaklagiller , ananas ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin.

12.)Balık , havuç , ıspanak  , marul , istiridye , şalgam , kırmızı turp , incir , pancar , çilek , tereyağ , bal kabağı , yer fıstığı tüketimini ise kısıtlayın.

13.)Zencefil bulantıya iyi gelir.

14.)Ginkgo bloba , st.john’s wort  faydalı olabilecek beslenme destekleridir.

Dyt.Bahar DEMİRKIRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir