Az ve sık beslenilmeli, sabah kahvaltısından vazgeçilmemelidir.
- Kış mevsiminde daha cazip hale gelen yağlı, hamurlu ve şekerli besinlerden mümkün oldukça uzak durmak gerekir.
- Az ve sık beslenilmeli, sabah kahvaltısından vazgeçilmemelidir. Üç ana öğünün arası, meyve veya diğer lifli besinlerle desteklenmelidir.
- Geceleri tv karşısında geçen sürenin kısaltılması ve bu süre içinde kuruyemiş gibi abur cuburların yenmemesi gerekir.
- Mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmada, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sürdürülmeli, özellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir. Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- Kış mevsiminde fiziksel aktivitelerin azalması ve unlu gıda tüketiminin artmasına karşılık, posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına , özellikle de kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlıktan korunmak için , haftada en az 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi protein değeri ve posa içeriği yüksek kuru baklagillerin yanı sıra , sebze ve meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.
- Kış mevsiminde artan D vitamini ihtiyacını karşılayabilmek için balık tüketimini artırmak gerekir. Haftada en az 3 gün bir öğünde mutlaka balık tercih edilmelidir. Ayrıca havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya özen gösterilmelidir.Kış döneminde günde 1 tablet Omega 3 desteği hem kemik, hem damar, hem de ruh sağlığımız için iyi gelir.
- Özellikle tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kış mevsiminde de kontrollü tüketmeliyiz.
- Salata öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka bulunmalıdır. Salata kilo problemi olan bireyler içinde çok iyi bir tercihtir. Hem midede tokluk hissi yaratır, hem sindirim sisteminin çalışmasını sağlar hem de iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
- Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınmalıdır
- Çay, kahve, gazlı içecekler idrar söktürücü etki gösterdiklerinden vücuttaki su dengesini bozarlar. Bu nedenle suyun yerini tutamazlar. Su vücuttan toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, rezene, nar, ekinezya, kekik otu gibi bitki çaylarının da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.