Makaleler

Yaz aylarında uzun ve aşırı sıcak günlerde sahura kalkmadan oruç tutmak çok tehlikeli olur.

Oruç tutmak  nefsimizi terbiye eder , sabrı ve paylaşmayı  öğretir ,  yoksulun halini anlatır bize   , tekrar tekrar şükretmemizi sağlar. En güzel  ruhsal detox.   Fakat yaz aylarında oruç tutmak zor ve bazı sağlık riskleri taşır .Özellikler   sıcaklarda  oruç tutarken beslenmemize ve yaşam tarzımıza dikkat etmeliyiz.

AÇLIKTAN ÇOK  SUSUZLUK CİDDİ RİSK

Günlerce aç kalsak  depolarımızı kullanır  vücudumuz.  Ancak susuzluğa asla tahammülü yoktur. Ve  yaz aylarında terle de  ciddi su ve mineral kaybı olur. Vücudumuzu  dehidratasyondan korumak ilk hedefimiz olmalıdır. Bu yüzden sahur ve iftarda  öncelikle  vücudumuzun su ve mineral  eksiğini kapatmaya özen göstermeliyiz. Orucumuzu mutlaka ılık bir su ile açmalıyız. İftar ve imsak arasındaki süreçte 2-2,5 litre sıvı tüketmeye çalışmalıyız. İftarda hafif çorbalar , taze sıkılmış meyve , sebze suları , şekersiz kompostolar , ayran soframızda olmalı , yemekten 1-2 saat sonra mutlaka 1 bardak limon dilimli bir soda tüketilmelidir.

YİNE YİNE YİNE PROTEİN.

Proteinler  yine iftar sonrasının olmazsa olmazı . Muhakkat her akşam iftar  sofrasında yer almalı. Tabiki sağlıklı ve hafif yöntemler ile pişirilmiş olanlar. Uzun bir açlıktan sonra yağlı ballı  ağır bir kebabı kastetmiyorum. Sebzelerle sotelenmiş ızgara yada fırında leziz kırmızı et , balık , organik tavuk yada hindi  veya yumurtalı sebzeler  günlük protein açığımızı karşılar. Her akşam 1 küçük kase evde mayalanmış , katkısız yoğurt mide ve bağırsak sağlığımız  için şart. İftarda 1 kase , sahurda 1 kase yogurt !

LİFLİ SEBZELER KONSTİPASYONU ÖNLER.

Hem yediğimiz etteki demir emilimini arttırmak hem de gün boyunca çalışmayan bağısaklarımızı çalıştırmak , metabolizmayı canlandırmak için çiğ ve zeytinyağlı sebzeler  iftar sofrasının mutlaka olması gerekenler listesinde yer almalı. Az sızma zeytinyağlı , mevsim sebzelerinden oluşan rengarenk bir salata yapın. İçine yarım  taze limon sıkıyorsanız 2 yemek kaşığı kadar da elma sirkesi ilave edin. Böyle çok daha sağlıklı olur. Gün içinde ter yoluyla kaybettiğimiz tuz ihtiyacımızı gidersin diye de  biraz tuz tabiki. Bir de etimizin yanına 3-4 yemek kaşığı kadar zeytinyağlı sebze yemeği ilave ettik mi vitamin , mineral , lif  ihtiyacımız karşılanır.

ACELEYE GEREK YOK, YAVAŞ YAVAŞ YİYİN.

Saatlerce aç ve susuzdunuz . Metabolizmanız ciddi yavaşladı . Bunun üzerine hızlıca yemek , 10 dakikada sofradan kalkmak yapacağınız en tehlikeli  hareket olacaktır. Lütfen frenleri patlamış araba misali davranmayın. Asıl  şimdi frene basma vakti. Yavaş yavaş yiyin . Hızlı  yemek kalp krizi yada beyin kanaması için önemli bir sebeptir. Yemekler arasına 3-4 dakika bekleyin. Çorbanın ardından ana yemeğe geçmeden sofradan kalkıp biraz hareket edebilirsiniz mesela .

RAMAZANIN ŞANI ; SICAK , MİS KOKULU RAMAZAN PİDESİ  VE GÜLLAÇ

Açıkçası benim oruç tutabilen danışanlarıma ramazanda pideyi  yasaklaya gönlüm razı olmuyor. İftarda makarna , pilav yeneceğine 1 parça pide tüketilebilir. Ancak  sahurda biraz daha lifli  ve kan şekerini yavaş yükselten tahılları tüketmek lazım. Çünkü tüm gün kan şekeri dengesi ancak böyle sağlanır.  O sebeple iftarda pideye tamam ama sahurda yine tam buğday ekmeğine talim edelim derim.

En hafif , sağlıklı ve  ramazanın geldiğinin  habercisi güllaca da hayır demiyorum. Yada diğer sütlü tatlılara. Evet uzun saatler oruç tutan birinin o tatlıya hayır demesi neredeyse imkansız. Önemli olan yemeğin hemen üstüne tüketmemek. En azından iftardan sonra 1 saat ara verin ve porsiyonu küçük tutun. Ramazan boyunca gerekirse her akşam yiyin ama minik porsiyonlarda tüketin. Mümkünse sahurda tatlı yememeye özen gösterin.

SAHURSUZ BİR RAMAZAN OLAMAZ .

Uzun saat açlık ve susuzluğa tahammül maksimumdur  fakat gel  gör ki uykudan feragat edilmek istenmez bir türlü. Heleki yaz aylarında uzun ve aşırı sıcak günlerde  sahura kalkmadan oruç tutmak çok tehlikeli olur.  Mutlaka kalkıp hafif , protein ağırlıklı  bir sahur yapılmalı. Mesela 1 bardak ılık tarçınlı süt ile beraber kahvaltı yapılabilir.

ÖRNEK  RAMAZAN PROGRAMI  SİZE IŞIK TUTSUN.

Iftar;

1 bardak ılık su

2 hurma

2 zeytin

2 ceviz

1 parça peynir

1küçük dilim pide

3-4 dakika sonra ;

1 küçük kase  hafif bir çorba

1 parça mevsim sebzeleri ile sotelenmiş et & 1 küçük parça  patates

4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze

1küçük kase yogurt

az yağlı salata

1küçük kase şekersiz komposto

1-2 saat sonra

1 küçük porsiyon sütlü tatlı

1 porsiyon meyve

Sahur;

1 bardak sıcak tarçınlı süt

1 adet haşlanmış yumurta

2 dilim tam buğday ekmeği

1-2 porsiyon az yağlı peynir

söğüş sebzeler

4-5 zeytin

1 tatlı kaşığı bal

2 ceviz

3 kuru kayısı

Herkese sağlıklı , huzur dolu , ibadetinizin kabul göreceği bir ramazan ayı  diliyorum.

 

Dyt.Bahar SEZER