Tavuk ve balıkta demir mineralinin iyi besinsel kaynakları arasındadır.
- Kırmızı et, demir mineralinin en değerli kaynağıdır. Bu nedenle haftada 1–2 gün mutlaka kırmızı et tüketilmelidir. Demir yetersizliği açısından risk grubunda olan çocuklar, gebeler ve emzikli anneler ciddi bir sağlık sorunu yoksa daha sık kırmızı et tüketebilir.
- Tavuk ve balıkta demir mineralinin iyi besinsel kaynakları arasındadır. Haftada 1–2 defa tavuk veya hindi eti, 2–3 defa da balık çeşitlerinin sofrada yer alması, kaliteli demir yönünden beslenmenizi zenginleştirecektir.
- Yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir . Fakat bu besinlerin içinde yer alan demir, vücutta tam olarak kullanılamaz. Bu tür demirin vücudunuzda daha etkin bir şekilde kullanılması için, yumurta, kurubaklagil ve yeşil yapraklı sebzelerin yanında az miktarda et tüketilmelidir . Yeşil biber, taze sıkılmış portakal suyu ve domates dilimleri de içerdikleri C vitamini ile vücutta demirin daha iyi kullanılmasını sağlar.
- Yemeklerden hemen sonra çay içmek, demirin vücutta kullanılabilirliğini azaltır. Çünkü çayda bulunan tanenler demirin emilimini engeller. Yemek en erken 45 dakika sonra kafein içeren çay, kahve tüketilmesi uygundur.
- Aşırı miktarda posa alımı vücuttan demir emilimini zorlaştırır. Kişinin normal beslenme tarzı ile aşırı miktarda posa alması olası değildir. Fakat besinlerin içerisine dışarıdan kepek eklemek veya posa desteklerinin kullanılması vücuttan hızla demir kaybına neden olabilir.
- B12 vitamini ve/veya folik asit yetersizliği, demir yetersizliğini tetikleyebilir. Sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmesi, sorunun en basit ve sağlıklı çözümüdür.
- Kuru yemişler ve kuru meyvelerde demir içerir. Kış mevsiminde tüketilmesi daha zevkli bir hal alan bu besinleri ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Miktarlara dikkat etmekte fayda var çünkü yeterli demir almak yerine kilo alabilirsiniz.
- Kahvaltılarınıza 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyerek, diyetinizi demir açısından zenginleştirebilirsiniz.