Sağlıklı beslenmenin yanı sıra gebelikte bazı vitamin minerallerin gereksinimi artar.
Anne adayı ve ailesi için sihirli bir 40 hafta . Annenin gebelik öncesi ve gebelik sırasındaki sağlıklı yaşa tarzı sorunsuz bir doğum ve anne-bebek sağlıklı için çok önemli.
Sağlıklı bir gebelik süreci için dengeli beslenmeye , gerekli miktarda kilo kazanımına, düzenli gebelik egzersizleri yapmaya , doğru miktarlarda ve zamanda önerilen vitamin , mineralleri almaya , alkol , sigara ve uyuşturucu maddelerden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Hayatın her döneminde olması gerektiği gibi özellikle gebelik sürecinde de öğünlerin besin örüntüsünün dengeli olmasını öneriyoruz. Tam tahıllar, meyve sebzeler , kuru yemişler , sağlıklı yağlar , kaliteli hayvansal proteinler ve yağsız süt ürünleri her gün yeterince alınmalıdır.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra gebelikte bazı vitamin –minerallerin gereksinimi artar. Bu sebeple mutlaka uzmanla görüşüp doğru destekler de yeterli beslenmeye ilave edilmelidir.
Folik asit; nöraltüp defektlerini önlemek için çok önemli. Doğum yapabilecek yaşta olan bayanların günlük 400 mikrogram , hamile bayanların ise günlük 600 mikrogram kadar folik asit almaları gerekir.
Demir; anneyi anemi riskinden korumak için önemli. Hamile bayanın günlük en az 27 miligram demire ihtiyacı vardır. Kırmızı et ,ciğer , pekmez , siyah üzüm ,kuşburnu , kurubaklagiller , koyu yeşil yapraklı sebzeler demirin en zengin kaynaklarıdır .Kaliteli bir demir emilimi için mutlaka c vitamini kaynakları sofrada , her yemekte yer almalıdır .
Kalsiyum; bebeğin diş , kemik , kalp , sinir ve kas gelişimi için çok önemli. Eğer gebe bayan yeterince kalsiyum kaynaklarından istifade etmiyorsa bebek annenin depolarını kullanır. Her gün 1000 -1500 miligram kadar kalsiyum tüketmeye özen gösterilmelidir.
Omega 3 yağ asitleri ; bebeğin beyin , göz gelişimi için çok önemli. Her hafta 250- 350 gr kadar deniz ürünü tüketilmelidir.