Bir çoğumuz aynı sorunu yaşarız. “Benim çocuğum sebze yemiyor” .Anneler bu yazı sizin için.
Bir çoğumuz aynı sorunu yaşarız. ‘Benim çocuğum sebze yemiyor’.Sebzeler iyi bir posa , vitamin ve mineral kaynağıdırlar. Sağlıklı büyüme ve gelişmede çok önemlidirler. Yemeğe renk, lezzet katarlar. Sağlıksız yemeyi bile sebzeler ile faydalı hale getirebilirsiniz. Çocuğunuz sebze seçiyorsa önce ebeveynlerin kendi besin seçimlerini kontrol etmesini öneririm. Çünkü çocuklar yeme alışkanlıkları, besin seçimlerinde aile fertlerini taklit ederler. Siz evinizde sebze yemiyorsanız ondan da sebze yemesini bekleyemezsiniz. Öyleyse önce siz yetişkinler günde 4-5 porsiyon sebze yemeğe özen gösterin.
Çocuğunuza sevmediği besinleri zorla yedirmeye çalışmanızı önermem.Bu davranış çocuğunuzun özgür iradesine aykırı bir davranış olur ve onu daha da irrite etmekten başka bir işe yaramaz. Peki şu taktikleri denemeye ne dersiniz?
1.Çocuğunuzun favori yemeklerine sebzeler ekleyin. Makarnasına peynir rendesi yada küp küp doğranmış sebze parçaları ekleyebilirsiniz.Spagetti sosuna havuç rendesi ilave edebilirsiniz. Köftesine kabak rendesi ekleyip pişirebilirsiniz. Bundan sonrası sizin hayal gücünüze kalmış.
2.Sebzeler ile tabağını süsleyin. Komik suratlar, çeşitli hayvanlar yapabilirsiniz.
3.Beraber sebze yetiştirin. Bunun için illaki bahçeli bir eve gerek yok. Saksıda da aynı iş olur.Sebze yemeyen bir çok çocuk kendi yetiştirdiği sebzeleri yeme eğilimindedir.
4.Sebzelerin faydalarını anlatan hikaye kitapları , boyama kitapları alın.
5.Çocuklar sebzelerin kıtır kıtırlığını sever. Mutlaka pişmiş sebze yemeği sevmeleri gerekmiyor. Çiğ olarak da tüketmelerine izin verilmeli.
6.İlk denediği sebzeden sonra onu onaylayan, teşvik eden cümleler kullanın.
Biz yetişkinlerin bile tüm sebzeleri aynı keyifle yemediğimizi düşünürsek, onların da tüm sebzeleri sevmesini ve yemesini beklemeyin. Sevdiği sebzeleri tüketmesi bile gelişimi için yeterlidir.