Makaleler

Boyunuza göre ideal kiloda gebe kaldıysanız gebelik süresince 12,5-17,5 kg ağırlık kazanımı normaldir.

Zayıf olan kadınlarda biraz daha fazla ağırlık kazanımı (14-20 kg), şişman olan kadınlarda ise daha az ağırlık kazanımı (7,5-12,5 kg) tavsiye edilmektedir. Her kadının vücut yapısı ve genetik özellikleri birbirinden farklı olduğu için hedef bir ağırlık değil, kilo kazanımı için belli bir ağırlık önerilmektedir. Yani boyunuza, yaşınıza, ırkınıza ve gebelik sayınıza göre hedefleriniz değişir. Örneğin kilonuz ideal ancak boyunuz 155 cm yada daha kısa ise, kilo kazanımı önerilen aralığın alt sınırında olmalıdır. Yani 12 kg. Aynı şekilde yaşınıza göre de hedefler değişir. Gebe adölesanların (18 yaşa kadar) ağırlık kazanımı önerilen aralığın en üst düzeyi olmalıdır. Yani 17 kg. Siyah ırklılarda kilo hedefi en üst düzey olmalıdır. Çünkü siyah ırkta düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski yüksektir. İkiz yada daha fazla bebek bekliyorsanız öyleyse hedef aralık 17-22,5 kg.dır.

İlk 3 ay (1.trimester)

Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 1. trimesterda kalori alımını arttırmaya gerek yoktur. Bu 3 ay kilo artışı olmaması sorun yaratmaz. Ancak kalorisi düşük diyetlerle kilo verilmeye çalışılmamalıdır. Bu süreçte normal ağırlık kazanımı 1-2 kg kadardır. Zayıf yada adölesanlarda bu 2-3 kg’a kadar çıkabilir.

İkinci 3 ay (2.trimester)

İkinci 3 aydaki artan enerji ihtiyacını karşılamak için günlük 300 kalorilik ek enerji alınması önerilmektedir. Özellikle 20. hafta itibariyle vücudun besin gereksinimi artar. Bu dönem bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Çok endişe etmemek gereklidir. Artan iştahı, besin öğesi gereksinimi abur cubur yerine süt ve süt ürünleri, meyve, sebzeler, et ve yağlı tohumlar ile karşılamak daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

Üçüncü 3 ay (3.trimester)

Bu dönem özellikle bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Kilonuz artmaya başlar. Ayak ve ellerde şişme, ödem, sık idrara çıkma, eklem, bel ağrıları normaldir. Bazı durumlarda kabızlık ortaya çıkabilir.