Konu kış ve bağışıklık sistemini güçlendirmek olunca hemen akla sadece c vitamini geliyor. Halbuki probiyotikler ve prebiyotikler en az C vitamini kadar önemli.

Son zamanların en trend konusu  diet. Çünkü şişman zayıflamak istiyor , zayıf daha zayıf olmaya çalışıyor. Herkesin ağzında bir diet lafı . Ama yinede herkes bir yeme içme hali içinde .Sosyalleşmek için yiyoruz , psikolojimiz iyi olsun diye yiyoruz , kutlamak  için yiyoruz , sıkıntıdan yiyoruz. Yiyoruzda yiyoruz…  Dünyanın yarısının aç gezdiği , yokluk içinde yaşadığı bugünlerde diğer yarı olarak  bizler gereksiz  bir yemek israfı içindeyiz. Gıda terörü almış başını gidiyor. Katkılı, boyalı, suni gıdalar  market raflarında renkli renkli, cevbedici bir şekilde alınmayı bekliyor . Tüm Dünya’da obezite , kanser  vakaları çığ gibi artıyor ve  güya hükümetler tarafından  halk bilinçlenmeye davet ediliyor.  Ama yinede tüm Dünya’da suni gıdalara  , şekere ve  içeceklere özendirici reklam kampanyaları  da  büyüyür. Bu ne perhiz bu ne salatalık turşusu.

Toplum olarak karanlık günler yaşadığımız şu günlerde  bugün sağlıklı zayıflamak için şunu yiyin , bu dieti yapın , şunu için demeyeceğim. Sadece sağlıklı olmak , sağlıklı bir kış geçirmek için  mutfak reformundan  bahsedeceğim. Hayatınızdan aşırılıkları ve suni gıdaları attığınız an zaten fazla kiloların da gitmeye başladığını göreceksiniz.  Aslolan 36 beden olmak değil sağlıklı bi bedene ve  ruha sahip olmaktır.

KIŞA GİRERKEN MUTFAĞIMIZI  PROBİYOTİKLERDEN ZENGİN HALE DÖNÜŞTÜRELİM.

Ben bugün sadece probiyotiklerden zengin bir kış mutfağı nasıl yapabiliriz ona değineceğim. Başlı başına uzun ve önemli  bir konu bu çünkü. Probiyotiklerin  sayısız faydası artık tartışılmıyor bile. İnsan sağlığı için  belkide  en  önemlileri.

Konu  kış ve bağışıklık sistemini güçlendirmek olunca hemen akla sadece c vitamini geliyor. Halbuki probiyotikler ve prebiyotikler en az C vitamini kadar önemli. Peki nasıl daha çok bunlardan faydalanabiliriz ? Hangi gıdalarda bunları alabiliriz ?

Artık hazır yogurt tüketmeyerek , evde günlük sütten yogurt mayalayarak  işe başlayabiliriz mesela . Bu sizin ve tüm aile fertlerinin sağlığı için yapacağınız ilk ve en önemli  adımdır. Çünkü maalesef hazır yoğurtların içine raf ömrünü uzatmak için  eklenen koruyucu maddeler faydalı bakterileri yani probiyotikleri de yok ediyor. Tabiki  yogurt gibi turşu , sirke  ve kefiri de gerçek fayda için evde yapmaya başlamamız lazım.

NOHUT MAYASI  ( PROBİYOTİK YOĞURT YAPMAK İÇİN İLK  MAYA TARİFİ ) ;

1.Basamak; Cam kavanoza 7 adet çiğ nohut koyun. Üzerine 1 su bardağı yogurt mayalama ısısında  günlük süt ilave edin. ( UHT yada  pastörize süt kullanmayın . Mutlaka günlük cam şişe süt olsun) Bu kavanozu ağzı açık bir şekilde çalışmayan  fırınınızın için koyun. Kavanozu   fırın içinde 24 saat bekletin. Süre dolunda fırından çıkartıp ilk mayayı süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba boşaldın. Süzgecin içinde nohutlar ve kesilmiş süte benzer pıhtılar kalacak. Nohutları atabilirsiniz. Süzgeç üstünde kalan bu pıhtı parçaları sizin ilk mayanızdır .

2.Basamak; Yine 1 bardak  günlük sütü mayalanma ısısına getirin  ve cam kavanoza koyun. Üzerine bu ilk elde ettiğiniz pıhtıları ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırın. 1 gün önce yaptığınız gibi yanmayan fırın içine ağzı açık olarak koyun. Bu sefer 12 saat bekletin .Kavanozu çıkardığınızda bir gün öncekinden biraz daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sizin  devam mayanızdır.

3.Basamak; Aynı usulde tekrar aynı işlemi gerçekleştirin. Her seferinde biraz daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz. Sütün özelliğine göre bu işlemi 4-7 kere tekrarlamanız gerekecektir. En sonunda kıvamlı  gerçek bir yogurt elde edeceksiniz. Ve bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz.

Mutfakta çalışırken ve bu işlemleri yaparken  lütfen kullandığınız elipmana dikkat edin. Temiz cam ürünler ve metal değil tahta kaşık  kullanın!!!

EV YAPIMI PROBİYOTİK YOĞURT TARİFİ ;

Bu işlem için seçeneğiniz süt  cam şişede günlük süt olmalı .UHT , pastörize süt kesinlikle olmaz .  Yoğurdunuz tutmaz. Sütünüzü parmak dayanacak ısıya getirene kadar ısıtın. Temiz cam kavanoza koyun. Yada bir toprak güvece de olabilir. Yaptığınız nohut mayanızı bir tahta kaşıkla koyun . Kaşığı sütün içine daldırın , dipten hafifçe sütün içine  yayın. Fazla çalkalamadan  kavanozu yada güveci  ağzı açık bir şekilde  çalışmayan fırınınızın içine koyun. Fırın kapağını kapatın. Yoğurdunuz çalışmayan fırında  kendi yaydığı ısı ve nem ile mayalanacaktır.  Akşam mayaladığınız yoğurdu sabah fırından alın ve kapağını kapatarak  buzdolabına koyun. Akşama mis gibi ,  buz gibi , sağlıklı  ev yapımı probiyotik yoğurdunuzu tüketin. Önemli bir not ; yoğurdunuzu servis ederken  kaba  metal kaşık  değdirmeyin. Tahta kaşık kullanın . Böylece aynı sertliğini korur ve sulanmaz . Bundan sonraki tüm yoğurtlarınızı bu yogurt ile mayalayabilirsiniz.

EV YAPIMI PROBİYOTİK ELMA SİRKESİ TARİFİ;

2 litrelik cam kavanoz

3  elma

yarım çay bardağı nohut

yarım çay bardağı şeker

yarım çay bardağı bulgur

1 litre kaliteli  su

Temiz cam kavanoza yarısına kadar su doldurulur . (suyu önce kaynatıp  soğutun) .  Suyun içerisine nohut , şeker ve bulguru atın. Elmaları kalın kalın soyun. Soyulan elma kabuklarını  da kavanozun içine koyun. Kavanozun kapağını  kapatmadan üzerini  tülbentle kapatıp  etrafına lastik geçirip kavanozu ışık görmeyen ancak oda ısısında olan bir köşeye kaldırın. Zamanla sirke oluştukça sirke kokusu çıkmaya başlayacaktır. Etrafına gelen meyve sinekleri olursa  olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Bu süre 40 gün kadardır. Daha sonra sirkeyi süzüp  içindeki elma kabukları  ve diğer malzemeleri atın. Kavanozu yıkamadan tekrar sirkeyi içine koyup 2 kaşık  doğal bal ekleyin. Bu şekilde aylarca saklanabilir. Salatalarınıza  , çorbalarınıza  ve turşu yaparken bu sirkeyi kullanmaya özen gösterin. Marketten alınan sirke koruyucu katkı maddeleri içermektedir. Dolayısıyla faydalı prebiyotik etkisi olmamaktadır .Evde yaptığınız bu sirke ile ev turşusu kurun.Turşu sanılanın aksine faydalı besin grubundadır .

EV YAPIMI PROBİYOTİK KEFİR TARİFİ ;

Evde  kefir hazırlamak için öncelikle kefir mayası bulmanız gereklidir. Doğal kefir mayası , şeffaf, süt rengi, mercimek boyutunda minik toplara benzer.1 litre günlük sütü parmak yakmayacak ısıya gelene kadar ısıtın. İçine bir tahta kaşıkla 1 çorba kaşığı kadar oda sıcaklığında kefir mayasını ilave edin. Sütü iyice karıştırın. Üstünü pamuklu bir bezle örtün. Oda ısısında karanlık bir yere koyun. Aynen yogurt mayalarken yaptığımız gibi ağzı açık olarak yanmayan fırın içinde bekletebilirsiniz.yaklaşık  24 saat sonra süt pıhtılaşacaktır. Pamuklu tülbentten süzüp maya tanelerini ayırın. Kefiri buzdolabına alın.  Maya tanelerini içme suyu ile yıkayıp süzün. İçme suyu dolu bir cam kavanozda, buzdolabında muhafaza edin.Bu mayayı her seferinde ayırarak  bir sonraki kefiri mayalayabilirsiniz.

Kefirinize kesinlikle metal kaşık değdirmeyin , metal kap içinde mayalamayın , metal süzgeçten süzmeyin.

Tüm ülkemize sağlıklı , huzurlu , barış  dolu  bir   kış sezonu diliyorum .

Dyt.Bahar DEMİRKIRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhabalar