GFCFSF DİYETİ = gluten, soya ve kazeinsiz diyet UYGULANMALI

1. GFCFSF DİYETİ (gluten, soya ve kazeinsiz diyet) UYGULANMALI

Otistiklerin çoğu süt, soya ve buğday başta olmak üzere pek çok besinden aldıkları proteinlerin yıkımı için gerekli enzimlere sahip değildir. Bu da sindirilmemiş büyük moleküllü proteinlerin geçirgenliği bozulmuş bağırsaklara ulaşması demektir. Kabızlık, ishal ve davranış bozukluğu görülen birçok vakada diyetten gluten, soya ve kazeinin çıkartılması belirgin düzelmeler sağlamıştır.

Gluten; tahıl ürünlerinden buğday, arpa ve çavdardaki proteindir. Tüm unlu gıdalar, ekmek, poğaça, börek, kraker, bisküviler, pasta, makarna, kuskus, sucuk, salam, irmik, bira, viski, votka türü tahıldan elde edilen alkoller, içeriğinde malt olan her şey gluten içerir. Pirinç, mısır, patates unu, yulaf, mısır / pirinç orjinli kahvaltılık tahıllar, glutensiz makarna, glutensiz şehriye, glutensiz undan yapılmış besinler otizmde rahatlıkla kullanılabilir. Tabi bu glutensiz besinlerinde şeker ve karbonhidrat kaynağı olduklarını göz ardı etmemek gereklidir. Serbest grupta yer alan mısır, pirinç ve glutensiz un çok fazla kullanılmamalıdır.

Kazein; süt proteinidir. İnek, koyun ve manda sütünde A1 tip kazein vardır. Bu tipteki kazein vücutta morfin etki yapan kazomorfine dönüşür. Keçi, at ve deve sütünde ise A2 tip kazein vardır ve böyle bir dönüşüm olmaz. Otistiklerde inek, koyun ve manda sütü ve bunlardan yapılmış besinler kullanılmamalıdır. Kazeinin diyetlerinden çıkarılmasından iki hafta sonra olumlu etkiler başlayabilir. Kazeinin tamamen vücuttan uzaklaştırılması 1-2 yılı bulur.

Soya; soya fasulyesi, soya filizi, soya sosu, soya kıyması (hazır köfte ve lokantalarda dana etinin içine karıştırılır), soya sütlü içecekler, tofu, sucuk, vejeteryan ürünleri, hazır gıdalarda bulunur. Soya, birçok besinin içinde bulunduğu için besin etiketi okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Bitkisel protein, Lesitin, bitkisel nişasta soya yerine kullanılan diğer terimlerdir. Bu ibareleri okuduğunuz her besin soya içeriyor demektir ve otistiklerin diyetlerinde kesinlikle yer almamalıdır.

Bu üç temel besin öğesi çok bilinen, başlıca diyetlerinden çıkarılması gerekli proteinlerdir. Ancak otistiklerin farklı besin gruplarına karşı intolerans olabilir. Bunun için gıda intolerans testi ile Ig G antikorlarına bakılmasında yarar vardır. Çıkan sonuca göre diyetlerinden gerekli diğer besinler de çıkarılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir